WELL: gezonde mensen in groen vastgoed


Over groener vastgoed, met de P’s van profit en planet, wordt al jaren gesproken. Maar waar is de P van people? Die is in aantocht met het uit de VS overgewaaide WELL-certificaat. Volgens Lara Muller van Blue Building Institute, dat WELL in Nederland vertegenwoordigt, zetten gezonde gebouwen mensen in hun kracht.

We hadden al diverse certificeringsmethodieken voor ‘gezonde gebouwen’. Als het aan Lara Muller ligt, komt daar het duurzaamheidscertificaat WELL bij voor ‘gezonde mensen’. De gezondheidspiramide van een WELL-gecertificeerd gebouw bestaat uit 7 lagen: lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en een gezonde geest.

Hiervan is het hoofdkantoor van vastgoedorganisatie CBRE in Los Angeles – het eerste WELL-gecertificeerde gebouw ter wereld – het bewijs: ergonomische werkplekken, yogalessen voor iedereen, uitnodigende trappen, fitnessapparatuur, faciliteiten voor staand vergaderen, monitoring van CO2-niveau en luchtvochtigheid, constante aanvoer van verse buitenlucht, et cetera.

Kruistocht tegen depressiviteit

Ook Nederland schreeuwt om gezonde gebouwen, betoogt Muller. “We brengen 90% van onze tijd door in gebouwen. Maar hoe vitaal voelen we ons daar? Volgens een recent rapport van RIVM is 40% van de beroepsbevolking chronisch ziek in 2030. Unilever is een kruistocht begonnen tegen depressiviteit. Stress, obesitas, diabetes en psychische klachten grijpen als epidemieën om zich heen. En van ons bruto binnenlands product gaat maar liefst 12,9% naar gezondheidszorg. Als we die situatie kunnen verbeteren, pakken we enorme winst. Gezonde mensen zijn namelijk bepalend voor het succes van organisaties.

''Ik selecteer scholen, kantoren, woningen en zorginstellingen op hun mate van maatschappelijke betrokkenheid. Daarin moeten ze al slagen hebben gemaakt."

Lara Muller

Met Blue Building Institute, een platform voor professionals, zet Muller WELL in Nederland op de kaart. “Juist nu! De economische crisis is een morele crisis geworden. Dit is het moment voor verandering. Als we mensen vitaler en productiever krijgen, zijn de investeringen in een gezond gebouw snel terugverdiend, want 94% van de balans van een bedrijf bestaat uit loonkosten. De P van people moet in het businessmodel van de vastgoedsector. Met WELL kunnen we dat daadwerkelijk realiseren.”

Maatschappelijke betrokkenheid

De aanpak van Muller begint bij de HR-manager. “Traditioneel gaan vastgoedbedrijven eerst bij de facility manager op de koffie. Ik ga eerst met de HR-manager in gesprek en daarna pas met de facility manager en financieel directeur. Ik selecteer scholen, kantoren, woningen en zorginstellingen op hun mate van maatschappelijke betrokkenheid. Daarin moeten ze al slagen hebben gemaakt. Naast gebouweigenaren, huurders en eindgebruikers moeten ook toeleveranciers aansluiten op de ambities. Architecten, bouwbedrijven, installateurs, technisch adviseurs, cateraars en schoonmaakbedrijven moeten een zekere mate van sociale betrokkenheid in hun DNA hebben, in concepten en behoeftes kunnen denken, en kunnen samenwerken in een consortium.”

Sinds begin dit jaar is WELL onderdeel van GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark): een platform geïnitieerd door de Nederlandse pensioenfondsen APG en PGGM, waarbij wereldwijd 55 grote vastgoedbeleggers zijn aangesloten. GRESB bevraagt jaarlijks vastgoedeigenaren over hun activiteiten met betrekking tot duurzaamheid. Ook gezondheid en vitaliteit zitten voortaan in de vragenlijst. GRESB wil weten wat de vastgoedsector doet voor gezondheid en of het verstandig is om in een project te investeren. “Health is de volgende megatrend, maar ook een enorm risico voor de vastgoedsector. Daarom hebben we de gezondheidsmodule opgenomen in ons programma”, merkt GRESB-topman Nils Kok.

8 handtekeningen

Pensioenfondsen, de financiers van de vastgoedsector, willen volgens Muller straks alleen nog investeren in de best presterende vastgoedbedrijven. Ze trekt de lijn door naar de ‘War on Talent’: “De overwinnaars in het bedrijfsleven zijn degenen met de beste mensen. Zonder gezond, gemotiveerd en productief personeel kunnen ze het vergeten.”

Maar vooralsnog is dit wishfull thinking. Eerst moet de hele kolom worden ‘opgelijnd’. Naast de al genoemde partijen moeten ook beheerders, verzekeraars en arboartsen mee. Maar de focus ligt op de vastgoedsector. “Medio 2016 wil ik minimaal 8 handtekeningen van vastgoedbedrijven hebben, die hiermee aan de slag gaan”, aldus Muller.

#BlueBuildingInstitute #WELL #wellbuildingstandard

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black