Innovatiewerkplaats Healthy Workplace

​Menzis, ENGIE Services, Planon, Measuremen, Health2Work en de Hanzehogeschool Groningen bundelen hun krachten in de innovatiewerkplaats Healthy Workplace om samen kennis/projecten te ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde werkomgeving.

Belang van een gezonde werkomgeving Een evenwichtige mentale belasting in combinatie met voldoende beweging en ontspanning leidt tot betere prestaties, gezondere medewerkers en minder ziekteverzuim. Daarbij speelt de fysieke werkomgeving een grote rol. Projectleider Jan Gerard Hoendervanger van de Hanzehogeschool: 'Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten. Een uitgekiend ontwerp van lay-out en inrichting bevordert gezonde gedragspatronen.' Kristiaan Blokzijl van ENGIE Services: 'Moderne technologie (sensoren, wearables, apps, e-coaching) kan helpen bij het beter begrijpen en verbeteren van de wisselwerking tussen gedrag en omgeving.'

Living Lab Binnen de innovatiewerkplaats komt een bijzonder Living Lab, bij de Hanzehogeschool (Kenniscentrum NoorderRuimte). Erik Jaspers van Planon: 'Het wordt een plek waar mensen hun dagelijks werk doen, terwijl we – met respect voor hun privacy – data verzamelen over hun bevindingen, gedrag, gezondheid en omgevingscondities.' Deze data kunnen de deelnemers in de eerste plaats zelf gebruiken om meer inzicht te krijgen en hun gedrag aan te passen (quantified self). Daarnaast worden in het Living Lab experimenten uitgevoerd om de effectiviteit van allerlei producten en interventies te onderzoeken. Én het wordt een plek voor kennisdeling waar geïnteresseerden van harte welkom zijn. De ontwikkeling van het project is hier te volgen.

Samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs Er wordt nauw samengewerkt tussen professionals, onderzoekers en studenten van verschillende vakdisciplines. Lector Facility Management Mark Mobach: "Healthy Workplace valt voor ons binnen het thema Gezonde Gebouwen, onderdeel van het Hanze-speerpunt Healthy Ageing. Daarin onderzoeken we onder meer hoe gezondheid en vitaliteit gestimuleerd kunnen worden met het ontwerp en de inrichting van gebouwen. Over de kenniskoppeling met het Quantified Self Institute en onze bedrijfspartners zijn we zeer enthousiast.' Voor de Hanzehogeschool biedt de innovatiewerkplaats nieuwe mogelijkheden voor praktijkgericht onderzoek en onderwijs. De betrokken bedrijven willen hun klanten bedienen met producten en diensten waarvan de effectiviteit in onderzoek is bewezen. Menzis participeert om samen meerwaarde te creëren voor mens en maatschappij: 'We willen mensen ondersteunen bij die dingen waardoor zij zich energieker, vitaler en zelfverzekerder voelen. Zowel op het werk als privé. Leefkracht noemen wij dat.'

#gezondewerkomgeving #duurzaamheid

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black