ALLEEN ÉCHT DUURZAME PANDEN HEBBEN TOEKOMST


Energielabel C. Dat moeten alle kantoorpanden in Nederland in 2023 hebben, heeft de overheid besloten. Een veel te bescheiden streven als je het mij vraagt: gebouwen zijn grote vervuilers, ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale CO2-uitstoot. We liepen in Nederland al bepaald niet voorop in het terugdringen hiervan, dus zonder ambitieuzere doelstellingen zullen we achter de feiten aan blijven lopen.

Energieslurpende kantoorpanden zullen snel hun bestaansrecht verliezen en ook niet meer financierbaar zijn. Hun financiële waarde vermindert omdat op den duur niemand ze nog zal willen huren. Deze kantoren moeten dus worden gesloopt óf worden getransformeerd.

 

CV

AXEL HENDRIKS

Axel Hendriks is relatiemanager zakelijke kredietverlening bij Triodos Bank. Hij is verantwoordelijk voor de financiering van duurzaam vastgoed voor professionele vastgoedbeleggers, variërend van herbestemmingstrajecten tot koplopers op het gebied van duurzame nieuwbouw.

 

En wel naar toekomstbestendig vastgoed, waarbij energiezuinigheid wordt gecombineerd met andere belangrijke thema’s; een gezond binnenklimaat, het gebruik van toekomstbestendige materialen, de algehele uitstraling van een pand en de wensen van de huurders. Duurzaamheid is veel meer is dan een energielabel.

Hip én doorsnee

Een mooi voorbeeld is De Smederij op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Een monumentale loods die is getransformeerd tot kantoor/bedrijfsruimte. De ontwikkelaar heeft voorafgaand aan de renovatie goed overlegd met de huurders: wat voor werkplek willen zij graag? Het resultaat is een onderscheidend pand waarbij het industriële karakter behouden is gebleven – de oude kraanbaan hangt er bijvoorbeeld nog: het is er licht en ruim. Oh, en uiteraard is het energiezuinig.

“Energieslurpende kantoorpanden zullen snel hun bestaansrecht verliezen en niet meer financierbaar zijn”

Niet iedereen heeft een monumentale loods in het hippe Amsterdam Noord tot zijn beschikking, dat begrijp ik ook wel. Maar juist voor panden die van zichzelf minder uitstraling en karakter hebben, is duurzaamheid de enige manier om ze relevant te houden. Echte vooruitgang zit in het creëren van een plek met een minimale ecologische footprint, en een maximale aantrekking op mens en omgeving. Als de overheid dát nou eens als doel stelde!

#duurzaam #duurzamepanden #triodosbank #kantoorpanden

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black