“Gezondheid is ons grootste gemeengoed”


Ard Gijsendorffer voorzitter van TVVL Impuls groep schreef in het kader van de wereld gezondheidsdag een blog over invloedsfactoren op onze gezondheid en fijnstof

Na ruim 20 jaar als installatieontwerper actief te zijn, sloot ik in mei 2015 aan bij Impuls. Met als persoonlijk doel: 'me actief in te zetten voor meer kennisdeling en een bijdrage te leveren aan een gezonder leef- en werkklimaat.'

Vandaag de dag is gezondheid actueler dan ooit. Het is van belang in ons dagelijks leven. Zorgkosten zijn bijna onbetaalbaar. Het milieu vervuilt. Vervuilde bronnen als lucht, water en bodem vragen zo spoedig mogelijk om meer advies en realisatie in bestaande en nieuwbouwplannen. We moeten anders omgaan met deze impact op onze gezondheid. Ons gedrag, ontwerp en houding moet veranderen willen wij in de nabije toekomst een gezond en leefbare maatschappij behouden.

Er zijn recent veel onderzoeken gedaan naar fijnstof vorming in woning en verkeer. En wat blijkt is dat gezondheidsklachten binnen kantoren, de woonsector en de industrie verlaagd kunnen worden door meer rekening te houden met de binnenluchtkwaliteit. Ook ik kom in de praktijk maandelijks projecten tegen waar gezondheidsklachten voorkomen. Ik vind het belangrijk dat in onze sector de focus op gezondheid moet liggen, om deze klachten te voorkomen. In mijn werk is dat een missie die ik altijd toepas. Binnen TVVL (als voorzitter van Impuls) zet ik mij in om onze kennis en ervaringsprojecten meer onder de aandacht te brengen. Dat doen we ook met intensieve samenwerking met kennisinstituten en experts. Niet alleen binnen de branche zelf, maar ook met de hele bouwketen: de architecten, installatiebedrijven en bouwkundige aannemers. Doen jullie mee?

Als het gaat om een concreet voorbeeld noem ik het Impuls-project “Fijnstof en Gezondheid in en rond gebouwen”. Samen met VCCN werken we aan het onderzoek om de mogelijkheid om fijnstofblootstelling te verminderen.

Wil je trouwens meer weten over de gevaren van fijnstof? Voor woningen liggen er bijvoorbeeld risico’s in het ontstaan van fijnstof bij bakken en wokken. Ook de fijnstofvorming door rookgassen van sfeerhaarden blijken een even groot aandeel te hebben in fijnstofvorming in de woonomgevingen als alle auto’ s in Nederland bij elkaar.

Wat is jouw volgende stap om in leveren van een bijdrage aan een gezondere leef- en werkklimaat?

#fijnstof #TVVLImpulsGroep #comfortabelbinnenklimaat

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black