Werken aan gezonde gebouwen


Als we denken aan geluk dan is gezondheid misschien wel de belangrijkste factor. Voor onze sector is het dé uitdaging om gebouwen ter realiseren die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de mensen die daarin verblijven, wonen en werken. Lara Muller van het kennisplatform Blue Building Institute (BBI) is aanjager van het gezonder maken van de gebouwde omgeving. In deze sessie op de Dag van de Projectontwikkeling deelt zij haar missie en gaat in gesprek met koplopers uit onze branche die werk maken van gezonde gebouwen. “De gezonde stad en gezonde gebouwen staan steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De uitdagingen op het gebied van preventie van chronische- en lifestyle gerelateerde ziektes, de noodzaak tot het optimaliseren van de productiviteit en welzijn van medewerkers, de strijd om talent als concurrentievoordeel, de bekostiging van ons zorgstelstel, het aantrekken en vasthouden van huurders en klanttevredenheid. Het is een greep uit motieven die ons dwingen gezonde en mens-georiënteerde gebouwen de hoogste prioriteit te geven en samen te werken aan oplossingen, innovaties en nieuwe business modellen”, aldus Lara Muller (Blue Building Institute).

Tijdens de sessie gaat Lara Muller na haar inleiding in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die zich als partner hebben aangesloten bij het Blue Building Institute. Zij vertellen hoe zij werk maken van gezonde gebouwen en wat hun belangrijkste drijfveer is. Met Anneke de Vries (senior vice president Real Estate, Construction and Franchise Albert Heijn), Raymon van Miltenburg (directeur AM Real Estate Development) en Nils Bonder (CONSULT). Over Blue Building Institute Het Blue Building Institute (BBI) is een non-profit platform, kennisinstituut en incubator op het grensvlak tussen menselijk welzijn en gezondheid en de gebouwde omgeving. Een toekomstbestendige en daarmee duurzame gebouwde omgeving, verbindt de elementen People, Planet en Profit in één business model. BBI heeft als doel een beweging rondom gebouwen met een positieve impact op de mens, zogenaamde Blue Buildings, op gang te brengen en te versnellen samen met stakeholders binnen de vastgoed-, retail-, zorg-, beleggings-, academische- en verzekeringswereld. Dit doet zij door het gezamenlijk initiëren van innovatieve projecten, het ontwikkelen van best-practices, het initiëren van praktische research en het organiseren van seminars en masterclasses om de kennis te delen. Een belangrijk onderdeel van dit programma wordt gevormd door de aanpassing van de WELL Building Standard aan Europese normen in samenspraak met de International Well Building Institute en de harmonisering ervan met het de BREEAM certificering uitgevoerd door de Dutch Green Building Council.

Vooruitblik op de sessie Raymon van Miltenburg blikt vast vooruit op de sessie: “Wij geloven dat goede werk- en winkelomgevingen bijdragen aan de kwaliteit van leven. AM Real Estate Development levert innovatieve oplossingen voor huisvesting in commercieel vastgoed. Wij realiseren waardevast onroerend goed waar beleving, flexibiliteit en het welzijn van mensen centraal staan. Met onze partners in het bedrijfsleven en kennisinstituten zijn we in staat ontwikkelingen op de voet te volgen en scherp op actuele en toekomstige behoeftes in te spelen. Steeds meer mensen streven een gezonde levensstijl na door wetenschap en technologie te benutten in combinatie met fun. Niet alleen in de vrije tijd, maar ook op het werk. Velen brengen een groot deel van hun tijd door in een kantooromgeving. Juist die omgeving wordt steeds ‘smarter’ en biedt mogelijkheden zich aan te passen aan de behoeften van de medewerkers op het vlak van slim en gezond werken. Onder het motto ‘practice what you preach’ stellen wij onze medewerkers in staat gebruik te maken van slimme technologie om de balans tussen werk, vrijetijd en beweging te monitoren. De ervaringen worden benut bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Ik ben ervan overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van deze ontwikkelingen en hiervan ongekende voordelen gaan ervaren”. Nils Bonder vult Raymon aan: ‘Een gebouw dat bijdraagt aan de gezondheid, beleving en welbevinden van haar gebruikers, dat is de échte waarde van vastgoed. Vanuit historisch perspectief heeft de gebouwde omgeving juist voor de mens gediend als plek waar je veiliger was, comfortabeler kon verblijven en waardoor je letterlijk langer kon leven. Ergens hebben we een verkeerde afslag genomen en is het zo dat je zelfs ziek wordt van (zitten in) het kantoor. De belangrijkste asset van een modern bedrijf zijn haar medewerkers. De war-on-talent, het boeien en binden van millennials vraagt om een ander type huisvesting en procesbenadering, waarbij de gebouwde omgeving ook moet bijdragen aan die prettige en gezonde (werk-) omgeving”.

#BlueBuildingInstitute #gezondewerkomgeving

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black