Cushman & Wakefield: Impact van welzijn op kantorenmarkt te groot om te negeren


Ontwikkelaars en verhuurders die investeren in kantoren om in gezondheid en welzijn voor huurders te kunnen voorzien, zullen commercieel worden beloond. Zij die dat niet doen, krijgen te maken met afnemend rendement. Zo laat een nieuw rapport van Cushman & Wakefield zien.

Het rapport Well Workplace geeft interessante inzichten over de belangrijkste trends, mogelijkheden en uitdagingen waarmee eigenaren en huurders van commerciële kantoorruimte te maken krijgen. Dit als gevolg van de toenemende aandacht voor gezondheid en vitaliteit van medewerkers als onderdeel van de werkomgeving.

Verbeterde verlichting, lay-out en groenvoorzieningen zijn factoren waarvan bekend is dat zij het welzijn bevorderen en de prestaties van medewerkers substantieel kunnen verhogen. De winst als gevolg van verbeterende prestaties is veel groter dan eventuele kostenbesparingen door middel van vastgoedefficiëntie; dit geeft duidelijk aan wat het belang is voor huurders.

Op dezelfde wijze bieden gebouwen die rekening houden met welzijn, verhuurders een commercieel voordeel en prijspremie. Een onderzoek van het Urban Land Institute laat zien dat tweederde van de vastgoedprofessionals vindt dat de welzijnsaspecten van een gebouw van directe invloed kunnen zijn op het marktsucces en de economische waarde. Daarnaast denkt meer dan een kwart van de verhuurders dat zij een hogere huur kunnen vragen als gevolg van welzijnsfactoren, aldus een onderzoek van Dodge Data & Analytics. Bijna de helft van de ondervraagde verhuurders gaf bovendien aan dat ruimtes sneller worden verhuurd.

Sophy Moffat, Associate Director EMEA Research & Insight van Cushman & Wakefield en auteur van het rapport: “De opkomst van welzijn in de commerciële vastgoedsector is geen hype, maar eindelijk de aanvaarding van het feit dat mensen de grootste investering zijn en de grootste bijdrage leveren aan het succes van ondernemingen. De oproep aan de vastgoedindustrie, en meer in het algemeen de gebouwde omgeving, is luid en duidelijk: ontwerp en creatie van werkruimtes moet veranderen om tegemoet te komen aan een flexibele toekomst.

Opvallende voorbeelden waarin welzijnsaspecten al volledig zijn opgenomen in gebouwen, zoals the Edge in Amsterdam, zijn zeldzaam. Men mag niet langer het verband negeren tussen de voordelen van gezonde en betrokken medewerkers en kantooromgevingen die het welzijn positief beïnvloeden. Omdat de snelle ontwikkeling van technologie invloed heeft op het soort werk dat mensen doen, en de werkruimte die zij nodig hebben, is welzijn een kritiek punt geworden voor de sector, omdat het eenvoudigweg te fundamenteel is om te worden genegeerd.

Het is evident dat beleggers en huurders rendement op investeringen maken als gevolg van differentiatie, waardecreatie en risicobeheer. We moeten nu het concept stimuleren met een breder perspectief gericht op de totale waarde van de belegging en een cultuur van evenwicht in werk en gezondheid als norm.”

Elsbeth Quispel, Partner – Head of Strategic Consultancy & Sustainability: “De snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en beschikbaarheid van data, bieden legio mogelijkheden om gezondheid en welzijn van medewerkers en de bijdrage van de gebouwde omgeving inzichtelijk te maken. Dit is een extra reden waarom wij verwachten dat de toepassingen die gezondheid en welzijn in gebouwen ondersteunen of zelfs stimuleren een vlucht gaan nemen. Daarnaast neemt het bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl toe en niet alleen bij de jongere generaties. Het talent bij juist die generatie is waar bedrijven naar op zoek zijn. Die willen ze faciliteren in hun behoeften. Dit is voor bedrijven een extra reden om in te zetten op gezondheid en welzijn door hun medewerkers meer te bieden dan alleen een werkplek. Dit levert een win-win situatie op.

Het rapport doet drie belangrijke voorspellingen hoe welzijn de vastgoedindustrie in de toekomst zal beïnvloeden:

  • Er komen steeds meer welzijnsfunctionarissen. Rollen op het gebied van human resources en facilities management, die bij de grote corporates meestal als centrale stafdienst functioneren, worden vervangen door community managers die gebruik maken van analysetools, slimme technologieën en bedrijfscijfers om de fysieke omgeving af te stemmen op de bewoners. Het kantoor als ‘één-ruimte-voor-één-organisatie’ wordt vervangen door toegankelijke werkplekken met meerdere, overlappende communities binnen een gedeeld vertrouwen. Deze werkplekken zullen een hogere prijs mogelijk maken vanwege hun functionaliteit en bijdragen aan zowel het welzijn van de huurder als de zakelijke resultaten.

  • Welzijn wordt een cruciale factor voor het aantrekken van zeer hoogwaardige huurders. Welzijn gaat een cruciale rol spelen in huurbeslissingen, vooral voor ondernemingen in de kennissector. Met het voortschrijden van de technologie worden de essentiële ´menselijke delen´ van het werk belangrijker. Tijdelijke medewerkers zullen fulltime medewerkers vervangen als de belangrijkste bron van talent. Traditionele carrières worden vervangen door op ervaring gebaseerde portefeuilles en medewerkers kiezen waar en hoe zij willen werken. Gezonde, slimme kantoren worden daarom een topprioriteit voor toptalent en de ‘welzijnsfactor’ wordt essentieel voor de huurbeslissingen van grote ondernemingen.

  • Welzijnsgegevens veranderen door technologie. Kantoorontwikkelaars moeten meer dan ooit inzicht hebben in het gebruikersgedrag en kantoorruimte zal worden ontwikkeld door vergaande samenwerking met huurders vanaf een vroeg stadium. In het komende decennium verwachten wij dat welzijnsprogramma’s voor de werkplek, ziekteverlof gaan voorspellen om hiaten in medewerkersbeschikbaarheid te beheren, net als toekomstige ziektekosten voor werknemers. We verwachten ook dat er gebruik wordt gemaakt van analyses van medewerkersgezondheid en dat dit effect gaat hebben op de fysieke ruimte. Traditionele cijfers zullen aangepast moeten worden om vergaand inzicht in gegevenspatronen op te nemen. Hoewel het inzicht in individuele gezondheidsgegevens in real time veel te bieden heeft, geeft dit natuurlijk ook aanleiding voor zorgen over privacy. Als ondernemingen beschikken over technologie om de biometrische gegevens en persoonlijke gezondheidsinformatie van medewerkers te monitoren, leidt dit tot ernstige, toenemende zorgen over inbreuken op privacy. Uiteindelijk komt het neer op waarde-uitwisseling: hoeveel willen medewerkers opgeven in ruil voor een betere werkplek. Bekijk hier de bladerversie van het rapport: https://view.publitas.com/cushmanwakefield-en/well-work-place-report/page/1

#vastgoedontwikkeling #kantorenmarkt #cushman #wakefield #gezondewerkomgeving #groenvoorzieningen

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black