BIOPHILIA - ''De instinctieve connectie tussen mens en natuur''

Het stereotype van de felbegeerde kantoortuinen/hokjes kan enigszins verouderd zijn, maar de reden voor het hebben van een uitzicht op de buitenomgeving blijft nog altijd moeilijk beargumenteerd. Echter brengen nieuwe onderzoeken over menselijke prestaties nieuwe inzichten aan het oppervlak.

Grotere gezichtsvelden, weg van computerschermen en geschreven documenten, staan de ogen toe om aan te passen en te heroriënteren. Dit reduceert vermoeidheid, hoofdpijnen en de effecten van lange termijn oogvermoeidheid. Uitzichten hebben daarnaast ook nog een positieve impact op welzijn, als gevolg van een betere interactie tussen andere mensen en het bevredigen van de instinctieve menselijke drang van de zogeheten "Refuge-Prospect" theorie.

The theory of “prospect and refuge” seeks to describe why certain environments feel secure and thereby meet basic human psychological needs. Environments that meet such needs will often provide people with the capacity to observe (prospect) without being seen (refuge).

De voordelen van buitenuitzichten zijn dicht verbonden met de voorziening van daglicht, dit is van invloed op het circadiaans ritme wat de gezondheid en slaappatronen reguleert. In ideale condities zouden uitzichten esthetisch gezien bevredigend zijn en er is nu ook voldoende bewijs dat deze voordelen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit is een exact voorbeeld voor waar Biophilia voor staat: de relatie tussen mens en natuur. Het suggereert dat, omdat mensen intrinsiek van nature zijn, we een behoefte hebben aan een natuurlijke omgeving om ons gezondheid en welzijn te bevorderen.

Biophilia groeit steeds meer in belang wegens de impact dat het heeft op de hedendaagse werkomgeving. De voordelen op fysieke en mentale gezondheid worden steeds en steeds beter begrepen, met een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal die deze theorie ondersteunt. Nieuwe onderzoeken en inzichten binnen neurowetenschappen, endocrinologie en andere terreinen helpen de wetenschappelijke basis voor Biophilic doelen te ontwikkelen. Er wordt voornamelijk gefocust op lichamelijk interne reacties, zoals hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en hormonen. Deze onderzoeken brengen fascinerende resultaten aan het licht, zoals de verschillende lichamelijke reacties tussen gesimuleerde en echte natuur (echt = beter) die beide in andere delen van het brein worden verwerkt en hoe het zien van natuurlijke fractalen, meetkundige figuren die zelfgelijkend zijn, sterk bevredigende reacties stimuleren. Terwijl er nog veel te leren valt is er voldoende bewijs dat een natuurlijke ervaring stress kan verminderen en cognitieve- en creatieve functies kan bevorderen.

ONDERZOEKEN

Een baanbrekende studie van 20 jaar geleden wees uit dat werknemers wie uitzicht op de natuur hadden via een raam zich minder gefrustreerd en geduldig voelden, het bleek dat zij een betere gezondheid hadden dan degene die geen visuele toegang hadden op de natuur. Verschillende studies kwamen allemaal uit op soortgelijke conclusies. Een rapport gedateerd uit 2012 schatte dat het economische voordeel bij het voorzien van een uitzicht op de natuur in de Amerikaanse zorgsector zo’n US$93 miljoen bedraagt.

Een studie over werknemers in een Californische callcenter wees uit dat het hebben van uitzicht op de natuur verantwoordelijk is voor betere prestaties: werknemers verwerkten telefoontjes 7% tot 12% sneller. Computerprogrammeurs spendeerden 15% meer tijd aan hun hoofdtaak, terwijl andere werknemers zonder uitzicht op de natuur 15% meer tijd besteden aan andere zaken.

ONTWERP STRATEGIEËN

Het toevoegen van natuurlijke uitzichten ondervindt problematiek als fel en glanzende zonnestraling. Alhoewel is het niet per se het zonlicht dat een uitdaging vormt, maar de wijze van creëren van uitzichten is uiterst belangrijk. Het creëren van centrale binnenplaatsen, atriums en gemeenschappelijke hemeltuinen met echte planten en bomen kunnen een oplossing bieden voor overvolle stedelijke omgevingen. De ene daktuin van een gebouw kan bijvoorbeeld het uitzicht zijn voor een ander gebouw.

Het bemoedigen van een Biophilic werkplek is meer dan alleen het toevoegen van gepotte planten. Interieurs kunnen connecties bevorderen tussen werkplek en natuur door het nabootsen van vormen, maten en geluiden die aan te treffen zijn in de natuur. Kunst kan een alternatieve oplossing bieden voor locaties waar echte natuurlijke effecten geen optie zijn.

BEPLANTING

Het introduceren van planten en begroeiing op kantoor heeft uitgewezen dat omringende lucht niet alleen gefilterd wordt, maar ook het luchtvochtigheidsniveau wordt behandeld. Dus in kantoren waar de lucht relatief droog is kan beplanting het comfortniveau, energie-gratis, bevorderen. Daarnaast kunnen de planten schadelijke gassen, geproduceerd door bepaalde materialen zoals schoonmaakproducten, meubilair en menselijke uitstoot, absorberen. Onderzoek naar binnen beplanting heeft bewezen dat planten:

  • De productiviteit bevorderen;

  • Ziekmeldingen reduceren door het verlagen van het zogeheten “Sick Building Syndrome”

  • Stressniveaus verlagen;

  • Energie conserveren door het creëren van een microklimaat;

  • Geluidsdrukniveaus verlagen;

  • De luchtkwaliteit verbeteren.

In het verleden is de “NASA Clean Air Study” opgezet door een samenwerking van NASA en ALCA, dit was een onderzoek naar de luchtzuivering van planten. In 1989 zijn de eerste resultaten gepubliceerd. Na verloop van tijd is op basis van deze resultaten in 1997 de Top 10 Houseplant Air Cleaners opgesteld, een lijst met aan te raden planten voor binnenklimaten.

Wilt u graag meer weten over arbeidsproductiviteit binnen de kantooromgeving en hoe dit te verbeteren valt? Neem dan contact op met Timo van Vliet (WELL AP)

#biophilicdesign #biophilia

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black