Gezondheid wordt ook bepaald door gebouwen


Foto: Well Building Standard

Lange tijd namen medewerkers genoegen met de juiste temperatuur en verlichting op de werkplek. Maar dat is aan het veranderen.

In toenemende mate stellen medewerkers ook eisen aan luchtvochtigheid, ventilatie en geluid. En terecht, gemiddeld is de luchtvervuiling ín een gebouw vijf keer hoger dan erbuiten. En in 72 procent van de gebouwen bevat de lucht schadelijke chemische stoffen. Het bewustzijn over gezondheid en welzijn en de invloed hierop van voeding, beweging, nachtrust én gebouwen neemt toe. Onderzoek laat zien dat werken in goed geventileerde ruimten met relatief lage luchtvervuiling en CO2-waarden tot significant betere prestaties leidt.

Gemiddeld brengen we 90 procent van onze tijd binnen door en voor bedrijven geldt dat 90 procent van de gemiddelde bedrijfslasten personeelskosten zijn. Het is dus niet meer dan logisch om ervoor te zorgen dat je medewerkers een gezonde werkplek aan kunt bieden. Net zo goed als je je kinderen naar een gezonde school wil laten gaan en in een gezond huis wil kunnen leven. Met name jongere generaties, de starters op de arbeidsmarkt, zijn steeds kritischer over de plekken waar ze werken en leven en de invloed die deze hebben op hun gezondheid. En dat is nu net de generatie die innovatiekracht in onze bedrijven brengt: hun denkkracht, creativiteit, analytisch vermogen, snelheid van redeneren en handelen zijn onmisbaar in de huidige tijd.

Gezondheid is zaak van huurder en verhuurder

Met behulp van technologie is het steeds beter mogelijk gebouwprestaties te meten, ook specifiek gericht op gezondheid en welzijn. Als individuele gebruiker kun je in een gebouw bijvoorbeeld het binnenklimaat beïnvloeden en de verlichting aanpassen. Ook kun je zelf je activiteit meten, je nachtrust en je voeding bijhouden en indien gewenst dit delen en jezelf vergelijken met vrienden, familie en collega’s. Als eigenaar of vastgoedmanager kun je op basis van meetresultaten optimalisaties doorvoeren. Het onderwerp gezondheid en welzijn vraagt om betrokkenheid van zowel de verhuurder als de huurder. Het belang van een gezonde werkomgeving is groot voor een organisatie, aangezien het invloed heeft op ziekteverzuim, medewerkerstevredenheid en productiviteit.

Verschillende start-ups richten zich specifiek op gezondheid en welzijn in gebouwen waarbij technologische innovatie veelal doeltreffend wordt ingezet. Uhoo is zo’n startup die een luchtsensor heeft ontwikkeld die onder meer CO2, VOC, stof, luchtvochtigheid en temperatuur meet en de meetresultaten inzichtelijk maakt via een dashboardapplicatie. Een ander voorbeeld is Healthy Workers die data over het binnenklimaat en welzijn van medewerkers in kaart brengt, analyseert en weergeeft in dashboards voor werkgevers. Voor medewerkers zelf is er ook een communicatieplatform en elke organisatie krijgt bovendien advies op maat.

Werkplekken krijgen beoordelingen van gebruikers

Nog even en werkplekken krijgen standaard op basis van gezondheid en welzijn een rating doordat de kwaliteit van het binnenklimaat standaard inzichtelijk is, door gebruikers die aangeven hoe ze een plek (hebben) ervaren in een review, of er een sportschool en/of ontspanningsruimte in de buurt is, een gezonde lunch verkrijgbaar is en of er voldoende groen – dat werkt stressverminderend – aanwezig is. Ook hier geldt: beter meten is steeds meer weten. Ik kan niet wachten tot het gemeengoed is.

Een artikel uit Vastgoedmarkt van maart 2018

#wellbuildingstandard #gezondegebouwen #healthybuildings

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black