Investeert u al in HCL-verlichting?

Human Centric Lighting (HCL) richt zich op de invloed van kunstlicht op de mens. Het doel is om het meest natuurlijke licht mogelijk te maken, waarbij rekening wordt gehouden met ‘de loop’ van de dag.

Veel mensen in de industrie en dienstverlening brengen ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis door. Deze relatief recente ontwikkeling gaat echter een aantal biologische processen tegen die zich gedurende miljoenen jaren in het menselijk lichaam hebben ontwikkeld. Goed gefundeerde wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen twee decennia hebben duidelijk aangetoond dat het oog niet alleen voor het gezichtsvermogen is. Het bevat ook lichtreceptoren die belangrijke biologische processen teweegbrengen.

Bij kunstlicht is het biologische effect overdag te laag en 's nachts te sterk. Slim gestuurde LED-verlichting kan mensen op zowel visueel als biologisch vlak effectief ondersteunen. Net zoals goede voeding en lichaamsbeweging, kan het hebben van het juiste licht op het juiste moment u helpen om gezond en efficiënt te blijven.

HCL-verlichting is er zo op ingericht dat het licht aan het begin van de dag koel is en een hoogblauw gehalte heeft, hoe meer daglicht, hoe beter. Tegen de avond gaat de verlichting over naar warm wit, direct licht maar zonder blauwtinten.

De ontwikkelaars kiezen een modus, meestal met DC- of pulsbreedtemodulatie, zodat er geen flikkering en geen stroboscopische effecten optreden. Bovendien moet het licht van de LED goed worden gedispergeerd en verblindingsvrij met behulp van optica zoals microlenzen of prisma's.

Voor het ontwerp van de HCL-verlichting is het ook belangrijk om te begrijpen hoe de individuele parameters, zoals verlichtingssterkte en kleurtemperatuur, op elkaar inwerken. Een zeer heldere warm witte lichtkleur kan dus hetzelfde activerende effect hebben als een koud wit licht met een lage verlichtingssterkte. Kortom er komt veel meer kijken bij het ‘verantwoord’ verlichten van een ruimte.

Benieuwd wat HCL-verlichting voor verschil kan maken in uw werkomgeving? Lees meer op: http://humancentriclighting.org/

#HCL #DuurzaamVastgoed #duurzaamvastgoednederland #humancentriclighting

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black