Blaak16 eerste gezonde gebouw in Nederland met Well Gold


Blaak16 in Rotterdam is het eerste pand in het Nederland dat is bekroond met het Well Gold certificaat, voor gezonde gebouwen.

Well is een certificeringssysteem dat aangeeft in hoeverre een gebouw een gezonde leef- en werkomgeving biedt. Daarbij wordt niet alleen gelet op daglichttoetreding en luchtkwaliteit, maar ook op de kwaliteit van interne ruimten. Die moeten meetbaar bijdragen aan het welbevinden van en de prestaties van de gebruikers. Bij Blaak16 springen volgens het Well Building Institute vooral de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen in het oog en dragen bij aan de hoge score.

Blaak16 is een ingrijpende herontwikkeling van een typisch jaren ’70 pand in de Rotterdamse binnenstad, één van de eerste panden met een constructie van prefab-beton. Bij de ingrijpende renovatie die Dura Vermeer en Hendriks Bouw en Ontwikkeling vorig jaar uitvoerden is de gevel extreem goed geïsoleerd en zijn klimaatplafonds aangebracht voor verwarming en koeling van de ruimten.

Die worden gevoed door een warmtepomp gekoppeld aan een bodembron. Alleen op extreem koude winterdagen moet de stadsverwarming bijspringen. Verlichting komt van extreem zuinige LED-armaturen voorzien van aanwezigheidsdetectie. Die maatregelen leverden al een Breeam Excellent duuurzaamheidsscore op. Daar komt nu dus Well Gold bij.

Voor de gezondheid van gebouwen is steeds meer aandacht. De Maastrichtse hoogleraar Piet Eicholtz zei eerder dit jaar in Cobouw dat alle bouwers er vroeg of laat mee te maken krijgen. Vooral de stormachtige ontwikkelingen in de sensortechniek maken het volgens hem gemakkelijk om alle relevante parameters te monitoren en zo conclusies te trekken hoe gezond een gebouw al dan niet is. Over Well toonde hij zich bij die gelegenheid sceptisch.

De commerciële vastgoedsector heeft volgens hem te nadrukkelijk een stempel gedrukt op de systematiek. Daardoor is het voor particulieren veel te duur geworden.

Bron: Cobouw

#blaak #wellbuildingstandard #wellgoldcertificaat #duurzaamvastgoednederland #DVN

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow "THIS JUST IN"
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black